Uniikki

Pohjoisen Valo

Kahdeksan suomalaisen korumuotoilijan uniikit jalokivikorut juhlistavat Kalevala Korun 80-vuotispäivää.

Harvinaisista Luumäen jaloberylleistä tehdyt Pohjoinen valo -korut myydään erikoishuutokaupassa Hagelstamilla tammikuussa 2018. Tuotto ohjataan Pelastakaa Lapset ry:lle vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

VALON KANTAJAT

Olli Johan Lindroos

Kalevala Korun Pohjoisen Valo kokoelmalle suunnittelemani kaulakoru ”Valon kantajat” -koru ylistää Skandinavian naisia, Pohjosen jylhiä kaunottaria. Koru kuvaa herkkyyttä, voimaa, valoa, positiivisuutta sekä ylpeyttä, mikä heistä ulos huokuu.

Valon kantajat -koru on samalla kunnian sekä rakkauden osoitus Pohjosen naisille heidän miehiltään.

Mitä me suomalaiset karjut olisimme ilman meidän Pohjosen kaunottaria? Inspiraatio koruun syntyi Seurasaaressa kaatosateessa juostessani.

Kissoja taivaalta sataessa mietin, mitä on Pohjoisen valo? Mikä olisi korun tarkoitus? Mitä sen tulisi viestiä?

Ajatuksia pallotellen askeleet tuntuivat sateessa raskailta, sää ei inspiroinut, juokseminen ei meinannut maistua. En keksinyt Pohjoisen valolle merkitystä kunnes vastaani juoksi naisseurueita, joilla oli aina hymy ja valo mukana!

Siinä ne tukat märkänä, uitetun koiran näköisenä nauttivat hetkestä, eikä sateinen ilma tai märkä olemus tuntunut vievän naisilta iloa, itsevarmuutta pois. Rempseän, koukuttavan naurun kaikuessa heidän ohittaessaan ihmettelin: Mistä nuo tuon ilon repii? Ulkona on itse perkeleen ilma.

Sinä hetkenä tajusin, että Pohjosen naiset on se valo. He eivät pienestä lannistu, eikä heidän liekkinsä sammu vaikka taivas putoaisi niskaan. Asiaa hymyssä suin miettien askeleeni kevenivät ja ajatus selkiytyi.

Löysin Pohjoisen valoni, kylmän Pohjosen naiset, Valon kantajat.

Pohjosen naiset ovat tuon kaiken valon takana, heidän energiansa, loistonsa ja itsevarmuutensa on kantava voima, joka valaisee kylmän pallonpuoliskon kankeat kaksilahkeiset päästä varpaisiin.

Ylpeys, talvi, takkatuli, naiset, jalokivi, voima, valo sekä hopea – nämä sanat toimivat koruni raaka-aineina.

Valon kantajat -korun muotoilu viestii naisten vapaudesta, oman kehon arvostuksesta sekä sen rohkeasta ilmaisemisesta. Se on hento kuin joutsenen kaula, mutta samalla yhtä vapaa ja ylväs kuin itse lintu. Ei kahleita, ei lukkoja, vain joukko naisia tukemassa toisiaan. Koru koostuu kymmenestä naisesta, joista jokainen on kaunis oma yksilönsä.

Keskipisteeksi muodostuu kahden naisen pitelemä harvinainen suomalainen jalokivi, Luumäen berylli. Naisten selkeät skandinaaviset vartalonlinjat helmeilevät harjatun hopean muodossa. Korun kantaja on sen sielu. Ilman sitä se on anonyymi.

Valon kantajat on eheä vasta kantajansa myötä.

Jokainen koru syntyy ideasta, toimeksiannosta, inspiraatiosta. Suunnittelutyössä pienimmätkin yksityiskohdat merkitsevät, ne tekevät kokonaisuudesta koukuttavan ja harmonisen. Koruissa minulla on ainatarkka visio ennen kuin lähden työstämään sitä. Suunnittelemallanikorulla on aina sielu.

Valon kantajat koru löysi syvemmän merkityksensä Skandinavian naisista. Ylpeys omaan kehoon, sen voimaan, itsevarmuuteen ja kauneuteen. Korun merkitys perustuu sen ja kantajansa luomaan yhteyteen. Koru ja kantaja ovat yhtä kokonaisuutta.

 Valon kantajat koru koostuu kymmenestä naisesta. Jokaisella naisella on oma henkilökohtainen tarina, niin kuin korun kantajallakin.

Harvinainen suomalainen jalokivi Luumäen berylli toimii tarinan inspiroijana ja keskipisteenä. Ja te Skandinavian naiset olette tarinan sielu. Kalevala korulle suunnittelemassani työssä hehkuu Pohjoisen valo Pohjosen naisten kautta.

Korun rohkea muotokieli tuo esiin kunnioittavasti Skandinaavisen naisen kauneuden, puhtaan ja aidon olemuksen, joka antaa valoa synkimmillekin poluille.

 

Suomalaisia jalokiviharvinaisuuksia 
Koruissa käytetyt jalokivet löytyivät Luumäeltä 2000-luvun alussa. Smaragdin ja akvamariinin kanssa samaan kiviryhmään kuuluva jaloberylli on yksi harvoista Suomen maaperästä löytyvistä, jalokiviksi luokiteltavista kivistä. Luumäellä 1982 tehty löydös oli yllätys. Ensimmäiset kivet löytyivät, kun maaperää kaivettiin tien rakentamisen yhteydessä. Kaivostoiminta alueella on sittemmin jäänyt pieneksi, mutta se jatkuu yhä.

Pohjoinen valo -korujen kivet on hionut Raimo Rönkä. Harvinaisuutensa vuoksi beryllit ovat arvokkaita. Pienin koruissa käytetty jaloberylli on kooltaan 7,77 karaattia ja isoin 32,90 karaattia. Kaikkien kivien hinnat lasketaan tuhansissa euroissa.

Korujen myynnillä tuetaan nuoria
Pohjoinen valo -korut ovat yleisön nähtävillä joulukuun 9. päivästä lähtien Kalevala Korun lippulaivamyymälässä, Pohjoisesplanadi 25–27, Helsinki, liikkeen aukioloaikoina.

Tammikuun 17. päivänä 2018 korut myydään Hagelstam & Co -huutokauppakamarin erikoishuutokaupassa. Tilaisuus järjestetään klo 18 osoitteessa Tehtaankatu 36, Helsinki.

Huutokaupan tavoitteena on saada kokoon reilu, viisinumeroinen summa, joka lahjoitetaan Pelastakaa Lapset ry:lle ohjattavaksi edelleen vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Myös huutokaupan järjestäjä Hagelstam & Co osallistuu lahjoitukseen omalla osuudellaan.

Lue lisää aiheesta Kalevalakorun tiedotteessa.